Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Πιπεριές για το χειμώνα

Μιας και τώρα ο κήπος είναι γεμάτος και το χειμώνα θα τις χρειαζόμαστε για μεζεδάκι, ας μην τις αφήσουμε να πάνε χαμένες...


υλικά
πιπεριές κέρατο και καυτερές (όσες έχει ο κήπος μας, γιατί αν είναι να πάρουμε φαρμακωμένες απ' το μανάβη ή τη λαϊκή δε λέει...)
1 κούπα νερό
1 κούπα ξίδι
1 κ. σ. αλάτι χοντρό
1 κ. σ. ζάχαρη
2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
4 σκελίδες σκόρδο
(Αν οι πιπεριές μας είναι πολλές αυξάνουμε τα υλικά κρατώντας τις αναλογίες)

Πλένουμε τις πιπεριές και τις στεγνώνουμε καλά.
Κάνουμε μια χαρακιά κατά μήκος με ένα μαχαιράκι ώστε να μπορεί το υγρό που θα γεμίσουμε τα βάζα να μπει και μέσα στις πιπεριές.
Τις στριμώχνουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το ξίδι, το αλάτι και τη ζάχαρη και βράζουμε. Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τα φύλλα της ρίγανης και τα κλωναράκια ξεχωριστά καθώς και τις σκελίδες το σκόρδο κομμένες στα τέσσερα. Αφήνουμε να βράσουν ακόμα ένα λεπτό και σβήνουμε τη φωτιά.
Γεμίζουμε τα βάζα με το καυτό περιεχόμενο της κατσαρόλας (χωρίς τα κλωναράκια ρίγανης), κλείνουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Φυλάμε σε κελάρι ή δροσερό ντουλάπι χωρίς πρόβλημα μέχρι να ξαναβγούν φρέσκες.
Μετά το άνοιγμα, βάζουμε το βάζο στο ψυγείο.

(Το ξιδόνερο, όταν αδειάσει το βάζο δεν το πετάμε. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε dressing για σαλάτες ή για μαρινάρισμα)


1 σχόλιο:

  1. Η παράδοση έλεγε ότι στην συγκεκριμένη συνταγή...προσθέτανε και λίγο ασβεστόνερο...Με σεβασμό προς τον παραγωγό απλά ήθελα να το διασταυρώσω...καλό χειμώνα σύντροφε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή