Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013

Βορβιά


Στήν Κρήτη τά λένε ἀσκορδουλάκους καί ἀλλοῦ βολβούς. Πρόκειται γιά τούς βολβούς τοῦ φυτοῦ "muscari comosum".

Ὑλικά:
βορβιά
ἀλάτι
ξύδι
σκόρδο
δεντρολίβανο

Ἀφοῦ μαζέψουμε ὅσα βορβιά μποροῦμε, ἀπό μέρος πού δέν ἔχουν πέσει φυτοφάρμακα ἤ ζιζανιοκτόνα, τά ἀπλώνουμε γιά λίγο νά στεγνώσουν.


Καθαρίζουμε, κόβοντας ρίζες, βλαστούς καί ἀφοῦ ἀφαιρέσουμε τό ἐξωτερικό περίβλημα, ὅπως στά κρεμμύδια, χαράζουμε σταυρωτά τό κάτω μέρος καί τά ἀφήνουμε γιά ἕνα 24ωρο σέ νερό (ἀλλάζοντάς το 2-3 φορές).
  

Βράζουμε γιά 5 λεπτά σέ καινούργιο νερό, τό χύνουμε καί ξαναβράζουμε γιά ἄλλα 5 σέ νέο καί τό ξαναχύνουμε. Τέλος ξαναβράζουμε γιά 10 λεπτά σέ ἄλλο νερό πού ἔχουμε προσθέσει καί μιά κουταλιά τῆς σούπας χοντρό άλάτι καί στραγγίζουμε.
Κόβουμε ροδέλες σκόρδο καί τίς ἄνακατεύουμε μέ φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου.
Σέ ἕνα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ξύδι άπό λευκό κρασί.
Μισογεμίζουμε μέ τά βορβιά ἀποστειρωμένα βάζα, προσθέτουμε μιά κουταλιά ἀπ' τό μεῖγμα σκόρδο-δεντρολίβανο καί ἀπογεμίζουμε μέ βορβιά.
Συμπληρώνουμε μέ τό ζεστό ξύδι μέχρι πάνω τά βάζα καί τά ἀφήνουμε ἀναποδογυρισμένα νά κρυώσουν.
Καλό εἴναι, νά γεμίσουμε μικρά βαζάκια τῆς μιᾶς μερίδας γιά καθαρά λειτουργικούς λόγους...




Σερβίρισμα:
(Ἀφού μείνουν, τουλάχιστον, δυό μέρες στό βάζο)
Πετᾶμε τό ξύδι, ἀδειάζουμε τό περιεχόμενο (βορβιά, σκόρδο, δεντρολίβανο) σέ πιατάκι καί περιχύνουμε μέ ἀγνό παρθένο ἐλαιόλαδο!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου