Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Πελτές μελιτζάνας



υλικά
μελιτζάνες (όλων των ειδών), αφαρμάκωτες
σκόρδα
καυτερή πιπερίτσα
αλάτι χοντρό
λάδι



πλένουμε τις μελιτζάνες καλά να καθαρίσουν από τυχόν χώματα (είπαμε, αφαρμάκωτες)
κόβουμε ένα μικρό μέρος και από τις δύο μεριές (μπρος, πίσω), χαράζουμε βαθιά την ψίχα τους, πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι και τις ακουμπάμε μπρούμυτα σε σουρωτήρι για λίγη ώρα να βγάλουν υγρά και πίκρα.
Ξεπλένουμε τις ξεπικρισμένες, πια, μελιτζάνες και αφού απλώσουμε στο εσωτερικό τους ψιλοκομμένη την καφτερή πιπερίτσα,λεπτές φέτες σκόρδου και χοντρό αλάτι, κλείνουμε την κάθε μια με το ταίρι της και τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο, σαν καραμέλες.



Βάζουμε τις "καραμέλες" μας σε ένα ταψάκι και ψήνουμε για σαράντα λεπτά (ή μέχρι να καταλάβουμε ότι μαλάκωσαν αρκετά) στους 180 βαθμούς.


Όταν κρυώσουν, ξετυλίγουμε και αδειάζουμε την ψίχα (μαζί με το σκόρδο και την πιπερίτσα) στο μπλέντερ,προσθέτοντας λάδι και πολτό σκόρδου (ανάλογα με τα γούστα μας).
Πολτοποιούμε και γεμίζουμε αποστειρωμένα βαζάκια συμπληρώνοντας και μια κουταλιά λάδι.
Αν,όταν κρυώσουν τα βαζάκια, το καπάκι τους έχει βαθουλώσει προς τα μέσα (σημάδι οτι έχουν στεγανοποιηθεί) τα φυλάμε σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος (κελάρι, αν υπάρχει), αλλιώς στο ψυγείο και κάθε φορά που μένει ποσότητα στο βαζάκι, φροντίζουμε να τη σκεπάζει λάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου