Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015

Λικέρ φραγκόσυκο

Τώρα, πού τά φυσικά ὅρια τῶν χωραφιῶν, στά χωριά, ἔχουν γεμίσει μ' ἕναν καρπό, πού θεωρεῖται καί "ὑπερτροφή", ἀς φτιάξουμε ἕνα "ὑπερυδήποτο"!!!


(πιβάλεται χρήση χοντρν δερμάτινων γαντιν, κατά το μάζεμα καί τό ρχικό καθάρισμα πό τά γκάθια!) 



λικά
καμιά δεκαπενταριά φραγκόσυκα ὥριμα
(ὅσο πιό ὥριμα εἶναι, τόσο πιό κοκκινωπό θά βγεῖ τό λικαιράκι μας)
ζάχαρη
τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ἤ βότκα
κλωναράκια ἀαρμπαρόριζας



Καθαρίζουμε, «ἀριστοκρατικά» (μέ πιρούνι καί μαχαίρι), τά φραγκόσυκα, πρός ἀποφυγήν δυσάρεστων τσιμπημάτων καί τά χοντροκόβουμε σ’ ἔνα μπώλ.

Ζυγίζουμε τήν ψήχα, γιατί θά χρειαστοῦμε τό ἕνα τρίτο σέ ζάχαρη.


δειάζουμε, σ’ να γυάλινο βάζο, τά φροτα, προσθέτουμε τρία κλωναράκια ρμπαρόριζας, ρίχνουμε πό πάνω τή ζάχαρη, καί, τέλος, σο ποτό χρειάζεται, στε νά τά σκεπάσει.Κλείνουμε καλά και φήνουμε, σέ σκιερό καί δροσερό μέρος, γιά εκοσι μέ εκοσι πέντε μέρες.
πό τήν λλη κι λας μέρα, θά δομε τή ζάχαρη νά πορροφται, σιγά σιγά π' τούς "συγκάτοικους" το βάζου.




Μιά δυό φορές τή μέρα, στήν ἀρχή (μέχρι νά λιώσει ἡ ζάχαρη), κουνᾶμε τό βᾶζο· μετά, ὅποτε τό θυμώμαστε…
Μετά τις εἴκοσι μέ εἴκοσι πέντε μέρες, στραγγίζουμε, πολύ καλά (ἴσως χρειαστεῖ καί τρεῖς φορές) το περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας φίλτρο τοῦ καφέ, καθόμαστε ἀναπαυτικά σέ μια πολυθρόνα καί, ἀφοῦ ἀπολαύσουμε πρῶτα το χρῶμα καί τό ἄρωμα, κλείνουμε τά μάτια καί ἀφήνουμε τό λικεράκι, ν’ ἀρωματίσει καί τό μέσα μας!!! 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου